vineri, 14 decembrie 2012

Doi avocaţi de la companii internaţionale au confirmat prin probe toate învinuirile aduse lui Vlad Plahotniuc de implicare în dosare penale peste hotare sunt nefondate

Doi avocaţi de la companii internaţionale au confirmat prin probe, joi într-o conferinţă de presă, că prim-vicepreşedintele parlamentului şi unul din liderii Partidului Democrat, că toate învinuirile aduse lui Vlad Plahotniuc de implicare în dosare penale peste hotare sunt nefondate.

Politicianul nu este cercetat penal şi numele său nu figurează în niciun dosar din Anglia şi Cipru şi nu este căutat de Interpol, susțin avocații. În acelaşi timp, avocatul său, Vitalie Nagacevschi susţine că cei care au orchestrat campania mediatică împotriva lui Plahotniuc - câţiva deputaţi comunişti şi un liberal-democrat vor fi atacaţi în judecată.
Poliţia cipriotă a emis un act prin care se confirmă că Vlad Plahotniuc nu este cercetat în această ţară, a declarat avocatul Yorgos Trillidis de la compania de avocaţi Polakis Sarris+Co Lawyers. El a menţionat că a adresat o solicitare în acest sens şefului poliţiei din Cipru, care a transmis-o procurorului general.
În răspunsul Procuraturii se menţionează că această instituţie a decis să claseze cazul şi să nu pună sub acuzare nicio persoană, a afirmat avocatul.
„Situaţia e simplă - clientul nostru (Vlad Plahotniuc) nu numai că nu a fost urmărit penal în Cipru, dar nu a fost niciodată citat de autorităţi, direct sau indirect, pentru a depune depoziţii sau a răspunde la întrebări. Se pare că acesta este rezultatul atunci când o cerere împotriva cuiva este lipsită de esenţă şi neîntemeiată”, a declarat Tillidis, care a prezentat şi copii ale actelor emise de autorităţile cipriote. 
Şi Curtea Judecătorească Engleză a confirmat că prim-vicepreşedintele parlamentului nu figurează în niciun dosar, aşa cum au vehiculat anterior unele instituţii mass media precum şi unii politicieni. Avocatul american Val Gurvits, de la o companie din Boston susţine că a mers personal la Londra, unde a verificat informaţiile respective. Avocatul a prezentat copia unei confirmări semnate de managerul Curţii, în care se menţionează că Plahotniuc nu este parte la cele două litigii, despre care a scris presa. 
Val Gurvits a declarat că a primit un act din partea Biroului Central Interpol, cu sediul la Lion, în care se confirmă că Plahotniuc nu este parte a investigaţiilor, nu este subiectul unui mandat de arest şi nu este monitorizat sau căutat de Interpol. 
Pe numele lui Vlad Plahotniuc nu există nicio cauză în care să fie începută urmărirea penală nici în România, potrivit unei confirmări emise de Procuratura acestei ţări, prezentată de avocatul Vitalie Nagacevschi. 
El a declarat că din cauza informaţiilor false tirajate de comunişti, are de suferit nu doar imaginea lui Plahotniuc, dar şi a Republicii Moldova. „Toate aceste învinuiri sunt inventate şi problema este că nu e atacat pur şi simplu cetăţeanul Vlad Plahotniuc, dar este atacat prim-vicepreşedintele parlamentului şi mai mult sau mai puţin are de suferit inclusiv imaginea Republici Moldova”, a declarat Vitalie Nagacevschi. Mai mult decât atât avocații au prezentat dovezi care confirmă că politicianul Vlad Plahotniuc deține două pașapoarte, român și moldovenesc, dar e doar cu același nume. Ei susțin că ar fi imposibil ca în statele europene, SUA, Canada, Marea Britanie și multe alte state să existe oameni cu identități duble în condițiile în care evidența persoanelor este bazată pe date biometrice, inclusiv amprenta digitală. 
Juriștii au menționat că, cel mai probabil, Vlad Plahotniuc îi va ataca în judecată pe deputaţii comunişti, dar şi pe liberal-democratul Ion Butmalai, care i-au adus aceste acuzaţii şi va cere despăgubiri morale şi materiale pentru prejudicierea onoarei şi demnităţii, pe care le va utiliza în scopuri caritabile. Astfel, calomniatorii pot contribui cu cel puțin 3000 de euro, la reutilarea Centrului Mamei și Copilului din Chișinău. 
Deputaţii comunişti l-au acuzat de mai multe ori pe Vlad Plahotniuc de încălcarea legislației naționale sau internaționale, dar de fiecare dată fără a prezenta probe. Aceştia au cerut şi demiterea prim-vicepreşedintelui parlamentului, chiar dacă liderul PCRM a recunoscut într-un interviu la Europa Liberă că nu au nicio dovadă în acest sens, decât unele materiale din presă. Analiștii politici susțin că toate învinuirile aduse au fost o unealtă politică pentru a afecta activitatea politică a lui Vlad Plahotniuc și a PDM. Printre posibilii comanditari au fost numiți, în diverse perioade, reprezentanții PLDM și PCRM.

 D. C. www.timpul.md

Niciun comentariu: