miercuri, 5 septembrie 2012

Vlad Plahotniuc la Forumul Internațional al Liderilor: Doresc să aduc în RM democrația care va reforma clasa politică


"Doresc să aduc în Moldova modele democratice, menite să reformeze clasa noastră politică. Mă refer la votul uninominal pentru alegerea parlamentarilor, dar și la desemnarea liderilor de partid după o competiție internă democratică". 


Declarația aparține prim-vicepreședintelui PDM, Vlad Plahotniuc, și a fost emisă în cadrul Forumului Internațional al Liderilor - un eveniment organizat de către Institutul Național Democratic din SUA, înaintea momentului de desemnare a lui Barack Obama drept candidat din partea democraților pentru alegerile prezidențiale din acest an. 

În cadrul Forumului au fost abordate teme privind rolul practicilor electorale, precum organizarea de alegeri în interiorul partidelor pentru desemnarea candidaților și votul uninominal, un sistem electoral practicat în SUA. 

“Am o agendă extrem de dinamică în SUA, în cea mai mare parte concentrată pe activitatea parlamentară, dar am ținut să particip la aceste dezbateri organizate de NDI, unde reprezentanți din toate țările lumii vorbesc despre principiile alegerilor libere și democratice. Este momentul să privim cu atenție spre modelele democratice consacrate și să înțelegem că democrația nu înseamnă doar libertăți, ci și multe responsabilități, pe care liderii politici trebuie să și le asume”, a afirmat Vlad Plahotniuc. 

Prim-vicepreședintele PDM a avut o întrevedere cu Andrea Maria Nahles, secretar general al Partidului Social Democrat din Germania, care a declarat că este o susținătoare a alegerii parlamentarilor la nivel local, deoarece acestea garantează o mai mare responsabilitate a acestora față de cetățeni. “Partidele din Germania se pregătesc deja de alegerile care vor avea loc anul viitor. Eu, personal, am fost responsabilă de reforma partidului meu și înțeleg procesul prin care trece acum Partidul Democrat din Moldova. Vă doresc succes și vă propun un schimb de experiență între partidele noastre”, a spus Andrea Maria Nahles. 



Vlad Plahotniuc și Andrea Maria Nahles 
La rândul său, fostul președinte al Partidului Democrat din SUA, Howard Dean, și-a exprimat convingerea că este nevoie de cât mai multe parteneriate americano-europene care să includă și Republica Moldova. Howard Dean a participat la o întrevedere cu grupul de parlamentari moldoveni aflați în Statele Unite. Astfel, alături de Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, la întâlnirea cu Dean au participat deputaţii Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM, Igor Corman, preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană, şi Andrian Candu, membru al Comisiei Juridice, numiri şi imunităţi, ambii din partea fracţiunii Partidului Democrat din Moldova. 


Vlad Plahotniuc și Howard 
Dean Vlad Plahotniuc a discutat despre sistemul parlamentar și constituțional din Moldova și Republica Cehă împreună cu Libor Roucek, vicepreședinte al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

Niciun comentariu: